downtime

Mentenanța preventivă este deseori considerată de companii o cheltuială inutilă care reprezintă o pierdere de timp și resurse. În cele mai multe cazuri, acest lucru este departe de adevăr și se poate dovedi a fi o greșeală foarte costisitoare. Companiile tind să se concentreze exclusiv pe problemele imediate care apar – repararea sau înlocuirea pieselor atunci când ceva nu merge bine în operațiuni, precum și reacția doar la problemele urgente.

Deși această formă de mentenanță corectivă este necesară în anumite situații, trecerea la mentenanța preventivă este o strategie care va economisi timp și bani și va ajuta operațiunile să funcționeze mai bine. Pentru multe organizații, managementul mentenantei poate reprezenta aproape jumătate din bugetul operațional. Conform ReliabilityWeb, echipamentele își pot crește fiabilitatea de la 35% la 50% după implementarea unui sistem eficient CMMS. În plus, îmbunătățirea managementului tichetelor/comenzilor de lucru poate crește economiile cu 5-15%, iar optimizarea stocurilor poate reduce costurile cu alte 20 de procente.

mentenanta preventiva

Trecerea de la mentenanța reactivă la cea preventivă poate fi o tranziție lină cu ajutorul software-ului potrivit de mentenanță preventivă. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă la mentenanța preventivă, concentrându-ne asupra identificării a 5 moduri prin care poate economisi o companie sau o altă organizație bani pe termen lung.

Ce este mentenanța preventivă?

Mentenanța preventivă nu se referă la remedierea problemelor. Obiectivul său este de a preveni ca aceste probleme să se întâmple vreodată. Include activități precum curățarea, lubrifierea, reglajele, reparațiile și înlocuirea pieselor. Fiecare dintre aceste activități este realizată pentru a menține echipamentul funcțional în condiții de vârf și pentru a preveni downtime-ul și mentenanța reactivă.

Software-ul de mentenanță preventivă este disponibil pentru a vă facilita un bun plan de întreținere preventivă. În loc să fiți nevoiți să urmăriți intervențiile de mentenanță pe hârtie, toate datele pot fi introduse într-un program software de mentenanță preventivă, care apoi programează în mod regulat toate sarcinile de mentenanță preventivă și ordinea de zi.

Cu un software de mentenanță preventivă, puteți organiza sarcini, înregistra informații despre mentenanță și puteți avea totul centralizat.

5 moduri eficiente de a economisi bani prin mentenanța preventivă

Acum că ați înțeles cum mentenanța preventivă este diferită de mentenanță reactivă, este timpul să vorbim despre beneficiile aduse de acest nou sistem și mod de gândire și cum poate economisi banii companiei.

1. Downtime redus

Când vine vorba de producție, sintagma „timpul înseamnă bani” este adevărată. De fiecare dată când utilajele sunt oprite pentru întreținere, pierdeți bani atât din salariile angajaților (din moment ce angajații trebuie să aștepte repararea echipamentului), cât și din produse (care nu pot fi realizate la oprirea echipamentului). Mentenanța preventivă reduce drastic timpul de oprire, deoarece întregul scop este prevenirea timpului de oprire.

2. Eficiență operațională crescută

Când mentenanța preventivă este pusă în aplicare în mod corespunzător, echipamentele sunt întreținute printr-un proces de rutină, astfel încât să poată rula în condiții optime în orice moment. Când mașinile funcționează mai eficient, nu trebuie să utilizeze la fel de multă energie și resurse. Aceasta înseamnă economii de costuri, precum și îmbunătățirea amprentei de mediu.

3. Reducerea costurilor ridicate cu mentenanța corectivă

Mentenanța corectivă este incredibil de costisitoare. Când ceva se întrerupe pe neașteptate, aveți costurile echipei dvs. de mentenanță (care pot include plata orelor suplimentare), costul timpului suplimentar necesar pentru a diagnostica problema și costul pieselor (care poate include cheltuieli de transport rapid). Mentenanța preventivă poate reduce dramatic riscul acestor costuri. Folosind software-ul de mentenanță preventivă, echipa dvs. va efectua verificări de rutină și întreținere planificată la ore convenabile, pași care vă ajută să evitați remedieri majore și costisitoare.

4. Crește durata de viață a echipamentelor

Pe lângă reducerea downtime-ului și reparațiile costisitoare, întreținerea preventivă va crește, de asemenea, durata de viață a echipamentului dvs. Când totul este actualizat și funcționează corect, veți maximiza durata de viață a utilajelor dvs., ajutându-vă să beneficiați la maxim de investiție. Recomandăm să citiți și Mentenanța predictivă bazată pe IoT | Monitorizare vibrații.

5. Îmbunătățește serviciile către clienți

Clienții dumneavoastră își pun încrederea în produsele sau serviciile pe care le oferiți. Se așteaptă ca acestea să fie livrate la timp și nimeni nu vrea să audă că produsele vor întârzia din cauza defecțiunilor mașinilor. Când puteți oferi în mod constant servicii de calitate la timp pentru clienți, veți avea clienți mai fericiți, recenzii mai bune, mai multe recomandări și, în cele din urmă, mai multe vânzări.

Implementarea unui program de mentenanță preventivă

Dacă v-ați bazat pe mentenanța corectivă, dar doriți o soluție care vă va economisi bani, timp și stres, este timpul să apelați la mentenanța preventivă. În timp ce există unele costuri inițiale pentru a începe, veți ajunge să economisiți mult pe termen lung.

Cel mai bun mod de a începe un plan de mentenanță preventivă este de a cerceta mai întâi opțiunile avut pentru softul de mentenanță. Când alegeți softul de mentenanță preventivă potrivit pentru afacerea dumneavoastră, tranziția va fi una rapidă și ușor de realizat.

De asemenea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la tranziția completă de la mentenanța corectivă la mentenanța preventivă deoarece softurile de mentenanță tratează ambele tipuri. După ce implementați software-ul de mentenanță preventivă, puteți lucra la configurarea echipamentelor unul câte unul pe un program de întreținere preventivă. În acest fel, nu veți fi copleșiți și puteți lucra în ritmul dorit.

După cum vedeți, mentenanța preventivă oferă multe avantaje importante, dar cel mai important este că vă poate îmbunătăți ROI-ul (return of investment). Faceți trecerea astăzi și veți vedea că economiile de costuri vor începe să crească rapid pentru organizația dumneavoastră.

ROI Metoda 1 – Mentenanță clasică

Dacă aveți idee despre cheltuielile de mentenanță (incluzând orice combinație de echipamente, inventar, downtime, ore suplimentare sau costul în general), formula este relativ ușoară.

Exemplul se întinde pe 3 ani. Bugetele anuale de mentenanță sunt de 400.000 USD sau 1.200.000 USD în cei 3 ani. Costul softului în această perioadă de 3 ani în acest exemplu este de 9.150 USD.

reduce costul cu mentenanta

Estimările anuale de îmbunătățire a procentului sunt de 2%, 4% și 7% pe baza presupunerii că îmbunătățirile cresc printr-o utilizare mai performantă a softului de mentenanță.

Cu aceste procente de îmbunătățire, compania va ajunge la un ROI de 368% și o rambursare în doar 2,56 luni.

Sistemul de management mentenanță poate face acest lucru prin reducerea forței de muncă / orelor suplimentare, îmbunătățirea controlului stocurilor, reducerea înlocuirii / reparațiilor echipamentelor etc. Acestea sunt posibile printr-o implementare bună a sistemului.

ROI Metoda 2 – Downtime redus

Cheia acestui model este de a calcula costul mediu pe oră când un echipament este oprit. De exemplu – dacă fabricați un produs și mașina care îl produce se defectează, nu mai puteți face acel produs.

downtime reduction

Și, probabil, plătiți o persoană care să monitorizeze acest echipament – chiar dacă nu funcționează. Aveți și costuri cu tehnicianul care trebuie să lucreze pentru a repara utilajul respectiv. Pot fi necesare piese pentru a remedia defecțiunea.

De asemenea, aveți costurile de producție pierdute și dacă puteți calcula un cost orar estimat, asociat perioadei de oprire, acest model poate funcționa excelent.

De exemplu – aveți 10 echipamente de producție, fiecare rulând 15 ore pe zi. Istoric, echipamentul este oprit 5% din timp. Când echipamentul este oprit, cheltuiți 100$ pe oră (downtime pe oră).

Pentru acest exemplu, costul software-ului CMMS este de 5.000 USD.

Folosind aceste date, dacă puteți reduce timpul de oprire de la 5% la 4.5% – o reducere de doar 10 la sută față de nivelurile de downtime curente – ROI-ul după un an este de 22.375 dolari.

Acesta este un profit peste costul software-ului. Dacă v-ați putea reduce timpul de oprire zilnic la 3,75%, economiile de costuri ar fi de 63.438 USD pe an.

De aici rezultă că folosind un CMMS bun, puteți îmbunătăți eficiența operațională a echipamentului, reduce costurile de inventar, reduce orele suplimentare, reduce timpul de oprire și să aveți o echipă de mentenanță mai eficientă.

Avantajele operaționale ale unui CMMS sunt mari și, în plus, un CMMS implementat corect poate contribui foarte mult la reducere costurilor – veți putea economisi zeci de mii de euro în reparații și costuri de oprire legate direct de producția efectivă.

KMR – Keep the Machine Running este un soft ce ajută la planificarea și organizarea activităților de mentenanță.

kmr mentenanta preventiva

KMR vine în ajutorul utilizatorilor deoarece platforma web în care a fost conceput suportă modificări și ajustări în funcție de specificul fabricii. Nucleul softului îl reprezintă cele trei tipuri generale de mentenanță:

  1. Mentenanța corectivă / accidentală presupune înregistrarea tuturor defecțiunilor sesizate la nivel de utilaj. Acestea pot fi introduse direct, breakdown sau se parcurge un flux de aprobare: sesizare defecțiune, aprobare-calificare-alocare tehnician, rezolvare mentenanță.
  2. Mentenanța preventivă / planificată este realizată în funcție de planul de mentenanță și de frecvența intervențiilor. Pentru fiecare echipament se configurează lista de mentenanțe în funcție de periodicitate.
  3. Mentenanța predictivă: KMR IOT preia parametrii de la senzori despre vibrații, temperatură, debit etc. ce se configurează cu interval de referință (range), astfel încât, dacă o valoare înregistrată nu se încadrează în interval, aplicația poate să programeze o mentenanță sau să transmită SMS și/sau e-mail. Preluarea orelor de funcționare direct din utilaj ajută la planificarea mentenanței preventive stabilită în funcție de ciclicitate (ore de funcționare).
downtime redus comelf-fabrica-2

Implementarea sistemului de managementul mentenanței KMR la compania Comelf SA

Doriți să implementați un plan eficient de mentenanță preventivă pentru organizația dumneavoastră? Analizați funcțiile oferite de soluția KMR – Keep the Machine Running și aflați fluxul informaţional al procesului de mentenanţă disponibil în aplicație.