Asigurarea necesarului de energie prin centrale de cogenerare

Dincolo de intregul lant al “valorii adaugate” generate pentru Quartz Matrix de implementarea unei centrale de cogenerare, plasam permanent pe primul loc clientul si necesitatile acestuia. In construirea solutiei suntem intotdeauna constienti ca necesarul de energie al clientului este pe primul plan, ci nu centrala energetica pe care o putem vinde. Centralele de cogenerare produse de partenerul nostru din Germania, compania 2G Energy AG, imbina fiabilitatea cu eficienta si pot asigura “independenta energetica” a unei companii industriale.

Va prezentam mai jos un studiu de caz realizat de specialistii 2G referitor la instalarea unei centrale de cogenerare la o unitate de productie a Nordgetreide GmbH & Co. KG, din Lubeck, Germania, companie procesatoare de alimente din porumb, grau, orz si orez. Managementul companiei Nordgetreide a constientizat faptul ca pe langa un grad ridicat de expertiza si facilitati de productie de ultima generatie, un lucru necesar mai presus de toate pentru a face fulgii din boabe de porumb cat mai crocanti il reprezinta energia. Pornind de la aceasta realitate, unitatea de productie din Falkenhagen a companiei Nordgetreide beneficiaza acum de un mod propriu de economisire a resurselor de energie electrica si termica.

Management energetic eficient la Nordgetreide

Nordgetreide GmbH & Co. KG este o companie renumita cu 400 de angajati. Aceasta produce in cele 3 unitati ale sale cereale de inalta calitate pentru micul dejun si produse de morarit pentru companii de top din industria alimentara si comertului cu produse alimentare. Pentru unitatea de productie din Falkenhagen a companiei Nordgetreide lucreaza incepand cu luna iulie a anului 2014 un nou si extrem de apreciat furnizor de energie – AVUS 800A de la 2G.

Centrala de cogenerare model AVUS, cu iesire electrica de 835 kilowati, este capabila sa acopere practic toate cerintele de energie electrica de la unitatea de productie. La capacitate maxima, aceasta produce suficienta energie electrica incat sa asigure alimentarea cu electricitate pentru aproximativ 1.230 de gospodarii de cate patru persoane pe parcusul unui an intreg. Caldura reziduala rezultata in timpul cogenerarii este utilizata de catre un generator de abur care produce in jur de 600 de kilograme de abur  pe ora. Productivitatea termica a modelului AVUS 800A este de 986 kilowati. Drept urmare, a fost posibil pentru compania Nordgetreide sa renunte la achizitionarea unui arzator complet pentru productia de apa calda.

Centrala cogenerare Avus 800A
Introducerea centralei de cogenerare AVUS 800A in sala motoarelor s-a realizat cu macaraua

Centrale de cogenerare cu generator de abur „in partea superioara”

Una dintre caracteristicile speciale ale acestui proiect este modul de configurare al centralei. Modelul AVUS 800A a fost instalat intr-o incinta insonorizata din beton. Generatorul de abur este amplasat intr-un container instalat permanent in cadrul incintei insonorizate din beton. Acest mod de instalare nu ofera doar o economie de spatiu, ci si posibilitatea unei implementari intr-un timp scurt si, de asemenea, elimina necesitatea de a construi o noua camera a motoarelor.

Finantare pentru cogenerare prin Programul Operational Infrastructura Mare

Sistemele de cogenerare de inalta eficienta sunt una dintre metodele recunoscute de directivele europene ca fiind un mod eficient de a obtine economii in consumul de energie prin productia combinata a energiei electrice si termice. Cogenerarea de inalta eficienta pentru intreprinderi este o masura recomandata in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), aprobat in data de 10 iulie 2015, ca un vector important de imbunatatire a relatiei energie-mediu prin impactul pozitiv asupra reducerilor de emisii de gaze cu efect de sera si consumului de energie. Intrucat sunt necesare in continuare investitii semnificative pentru atingerea tintelor in domeniul eficientei energetice, o mare parte a alocarilor financiare disponibile pentru Axa Prioritara 6 este orientata spre acest domeniu, respectiv 29,1% pentru cogenerarea de inalta eficienta. Promovarea cogenerarii cu putere electrica nominala mai mica de 8 MWe contribuie la stimularea producerii distribuite de energie cu efect direct asupra reducerii consumului de energie primara, astfel ca sunt vizate pentru sprijin exclusiv grupurile pana la 8 MWe, pe baza de cerere termica utila. De asemenea, se mentioneaza sprijinirea centralelor care vor asigura autoconsumul unei parti semnificative din energia produsa in cadrul proceselor industriale ale beneficiarului de fonduri si finantarea proiectelor localizate in regiunile mai putin dezvoltate.

Pentru a putea beneficia de finantari conform POIM, este necesara aparitia Ghidului Aplicantului, in care se vor regasi detaliile ce trebuie indeplinitate pentru eligibilitate. Imediat ce acesta va fi disponibil, vom prezenta cele mai importante aspecte ale acestuia pe blogul nostru. Daca vreti sa fiti printre primii care primesc Ghidul Aplicantului, raspundeti cu un comentariu la acest articol sau trimiteti-ne un e-mail la office@senys.ro cu mesajul “Vreau Ghidul Aplicantului”. Pentru alte intrebari sau nelamuriri, folositi zona de comentarii si vom fi incantati sa va raspundem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*