OmniTrax – sistem ascuns de detecție perimetrală prin cabluri senzitive îngropate

„Paza şi protecţia sunt activităţi desfăşurate prin forţe şi mijloace specifice, în scopul asigurării siguranţei obiectivelor, bunurilor şi valorilor împotriva oricăror acţiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existenţa materială a acestora, precum şi a protejării persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viaţa, integritatea fizică sau sănătatea.” (Extras din legea nr. 333 din 8 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor)

O modalitate de realizare a acestui deziderat este folosirea sistemelor electronice de securitate a căror structură este formată din mai multe subsisteme care pot funcţiona independent sau sunt integrate sub o singură interfață care are drept scop final detecția pătrunderii prin efracție într-o anumită arie de protecție. Realizarea mai multor zone de protecție sub forma unor cercuri concentrice, având în centru obiectivul care constituie ținta infractorului, îmbunătățește semnificativ factorul PD – probabilitatea de detecție a pătrunderii prin efracție.

Cum se realizează protecția perimetrală?

Sistemul de detecție perimetrală constituie primul „obstacol” în calea infractorului. Reprezintă prima zonă (cea mai îndepărtată) de protecție față de obiectiv, dar în același timp cea mai importantă, deoarece detecția și semnalizarea timpurie a pătrunderii prin efracție constituie un motiv serios de descurajare a înfăptuirii actului infracțional.

Există o multitudine de sisteme de detecție perimetrală, bazându-se pe principii de funcționare diferite, având aplicabilitate în soluții dedicate în funcție de configurația zonei protejate.

În acest sens, trebuie luați în considerare la alegerea unui sistem de detecție perimetrală următorii factori și parametri fundamentali:

 • Tipul de amenințare (atac armat, jaf, trafic ilegal de persoane);
 • Condiții geografice și topografice (spații deschise, cursuri de apă, zone populate, zone rurale);
 • Condiții de mediu (temperatură, umiditate, fenomene naturale extreme);
 • Dependența de infrastructură (alimentare cu energie electrică, linii de comunicații);
 • Raport cât mai mic între alarmele false și cele reale (FAR/NAR – False/Nuisance Alarm Rate);
 • Procentaj cât mai ridicat al probabilității de detecție (PD – Probability of Detection).

Sistemul de protecție perimetrală OmniTrax

OmniTrax este un sistem ascuns de detecție perimetrală în caz de efracție care utilizează cabluri îngropate pentru a genera un câmp invizibil de detecție radar. Cablurile îngropate creează un câmp de detecție ce urmărește terenul, volumetric, identificând țintele pe baza dimensiunii acestora, conductivității și mișcării în câmp.

Destinație

OmniTrax este o componentă indispensabilă a oricărei soluții de securitate de nivel mediu sau înalt desfășurată de-a lungul unui perimetru exterior mare. Se potrivește, în special, pentru:

 • Industrie (petrochimică, extractivă, nucleară)
 • Utilități (stații de transformare, stații de pompare)
 • Infrastructură (unități tehnologice, magistrale de transport carburanți, aeroporturi)
 • Obiective militare (baze aeriene, depozite de armament)
 • Guvernamentale (zone de frontieră de stat, penitenciare)

Funcționare și performanțe

OmniTrax folosește perechi de cabluri coaxiale „permeabile” ca senzori pentru a crea un câmp de detecție masuri-eficienta-energetica-industrie electromagnetic invizibil. În fiecare pereche, un cablu transmite impulsuri de energie codate care sunt recepționate de celălalt cablu. Tehnica impulsurilor codate permite OmniTrax să identifice multiple intruziuni simultane și să determine locul cu o precizie de 1 metru. În plus, tehnologia impulsurilor codate OmniTrax permite ca diferite praguri de detecție să fie setate metru cu metru de-a lungul întregii lungimi a perimetrului. Astfel, este îmbunătățită considerabil sensibilitatea întregului sistem prin îmbunătățirea raportului semnal-zgomot.

Detecția unui intrus de 35 kg ce trece drept prin câmpul de detecție are probabilitatea de peste 99%, cu un grad de încredere de 95%. Obiectele cântărind mai puțin de 10 kg sunt rejectate cu un grad statistic de încredere de 95%. Orice încercare de sabotare a cablurilor, a procesorului sau a cutiei va provoca o alarmă.

detectie-perimetrala
Detecție perimetrală cu senzori îngropați de tip cablu coaxial sensitiv

Configurare și raportare

Raportarea alarmelor poate fi realizată local sau prin rețea de comunicație (protocol RS-422 prin fibra optică sau cablu cu perechi de fire torsadate) ori contacte de releu. Rețeaua de comunicație permite setarea de la distanță și calibrarea de la centrul de control, care reduce semnificativ timpul tehnicianului în teren și scade costurile totale ale beneficiarului. Lungimile zonelor OmniTrax sunt definite prin software, permițând o maximă flexibilitate la configurarea sistemului. Suplimentar, în funcție de lungimea perimetrului și cerințele soluției, un sistem de procesoare OmniTrax poate fi configurat pentru alimentare locală sau alimentare prin rețea. OmniTrax se poate interfața și poate chiar alimenta senzori și echipamente externe prin intrările și ieșirile auxiliare tip contact uscat de releu.

OmniTrax poate fi configurat diferit în funcție de amplasamentul fizic al obiectivului, disponibilitatea alimentării cu energie și infrastructura centrului de comandă. Uzual, se folosește o configurație în buclă cu scopul de a beneficia de avantajul naturii bidirecționale a rețelei de date OmniTrax și a elimina orice punct singular de defect din teren. Din multitudinea tipurilor de sisteme de detecție perimetrală, OmniTrax reprezintă una din cele mai fiabile soluții de detecție care nu sunt influențate de condițiile atmosferice sau de lumină.

Prezentare video sistem de detecție perimetrală OmniTrax:

Care este opinia dumneavoastră în legătură cu sistemul OmniTrax? Îl considerați util pentru protecția perimetrală? Lăsați-ne un comentariu la acest articol în care să ne spuneți ce avantaje sau dezavantaje găsiți acestui sistem.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți-ne și pe Facebook: