Studiu tehnic de soluție pentru eficiență energetică

Eficiența este raportul între cost și rezultat. Acest principiu economic comun se aplică și în domeniul energiei. Dacă se poate obține același rezultat sau chiar unul mai bun la aceleași costuri, eficiența va crește. În România, cultura eficienței energetice este încă la început de drum comparativ cu restul Europei. În acest sens, luând în considerare faptul că România este semnatara Tratatului de la Kyoto care prevede reducerea emisiilor poluante și a excesului de dioxid de carbon (CO2), vor trebui intensificate măsurile de eficientizare energetică la nivelul țării.

Reglementările din domeniu privind emisiile care afectează climatul nu sunt doar niște cerințe pentru industrie, ci chiar oportunități pentru clienți de a-și optimiza costurile. Dacă ținem cont de faptul că energia este din ce în ce mai scumpă, ea ajungând în ianuarie 2017 să fie, în medie, cu peste 150 lei mai scumpă decât în aceeași perioadă din ultimii 3 ani și cea mai mare valoare din ultimii 10 ani, începem să observăm importanța eficienței energetice.

evolutie-pret-energie-electrica-romania
Evoluția prețului energiei electrice în România în ultimii 10 ani

Conform legii 121/2014 și completărilor din legea 161/2016, clienții care consumă peste 1000 TEP anual sunt obligați ca o dată la 4 ani să efectueze un audit energetic industrial. De ce s-a impus această lege? În ideea că beneficiarul auditului energetic industrial va conștientiza câți bani pot fi economisiți și să implementeze soluțiile de eficientizare propuse în auditul realizat.

Dacă soluția este oferită în urma unui audit energetic industrial, de ce ar mai fi nevoie de un studiu de soluție?

Răspunsul este destul de simplu. De obicei, în cadrul auditului energetic industrial sunt luate în considerare doar costurile cu echipamentele, care sunt estimate de fiecare auditor în parte și nu includ costurile adiționale implicate. În schimb, studiul tehnic de soluție oferă toate detaliile tehnico-economice necesare implementării soluției:

  • Dimensionarea echipamentelor în funcție de necesități
  • Tipul și poziționarea echipamentului în teren în funcție de reglementările în vigoare
  • Costurile reale ale echipamentelor, bazate pe cotațiile oferite de principalii furnizori de echipamente
  • Costurile adiționale necesare implementării proiectului (echipamente, proiectare, manoperă, cabluri etc.)
  • Durata de recuperare a investiției
  • Economiile reale realizate

Consum mai puțin de 1000 TEP și nu sunt obligat de lege să fac nimic, de ce să plătesc acești bani?

Aici se poate răspunde tot cu o întrebare: Sunteți mulțumit de valoarea facturilor de energie sau credeți că puteți să reduceți consumul? Într-adevăr, legea 121/2014 este adresată marilor consumatori de energie pentru că impactul asupra mediului este mai mare. Acest lucru nu înseamnă însă că restul consumatorilor sunt eficienți din punct de vedere energetic. Întotdeauna este loc de o îmbunătățire a eficienței energetice. Acesta este rolul specialistului în domeniul energetic. El stabilește exact unde se poate interveni pentru îmbunătățiri, care va fi costul, în cât timp vor fi recuperați banii și dacă merită investiția.

Necesitatea unui studiu tehnic de soluție

La începutul articolului, am prezentat studiul tehnic de soluție ca fiind legat de auditul energetic industrial din motivul că pot fi realizate în același timp pentru a reduce costurile, însă acest lucru nu este și obligatoriu. Studiul tehnic de soluție este necesar oricărei investiții majore în domeniul energetic. De exemplu, doriți să investiți într-un sistem de monitorizare a consumurilor energetice pentru o evidență amănunțită asupra repartiției consumului în întreprinderea dumneavoastră. Cum procedați? Vă montați contoare pe echipamente? Pe care echipamente? Ce fel de contoare? Cât vă costă? Întrebările sunt nenumărate și toate pot primi un răspuns prin realizarea unui studiu tehnic de soluție care are la bază măsurători preluate din teren. Studiul tehnice de soluție oferă minim două soluții care includ toate detaliile tehnico-economice și recomandările specialiștilor.

Studiu de caz

Un mare consumator de energie din industrie a dorit să își asigure continuitatea în alimentarea cu energiestudiu-tehnic-solutie-eficienta-energetica electrică pentru a-și menține un nivel ridicat în calitatea producției. Având un consum orar foarte mare, costurile necesare asigurării rezervei pentru tot conturul fabricii se ridicau la o sumă foarte mare și a apelat la specialiștii Quartz Matrix pentru un studiu de soluție.

Inginerii departamentului de Eficiență Energetică Senys, în urma măsurătorilor și analizei efectuate la client, au realizat un studiu tehnic de soluție în care s-a stabilit puterea minimă tehnologică necesară pentru asigurarea continuității procesului și evitarea pierderii șarjelor în lucru. Datorită faptului că timpul maxim de întrerupere în alimentarea cu energie electrică acceptat fără a influența calitatea produsului final era de până la 5 minute, s-a recomandat ca soluție optimă instalarea unui grup electrogen cu pornire automată care să asigure alimentarea consumatorilor vitali și, implicit, calitatea produsului final.

În acest mod, realizarea studiului tehnic de soluție a redus costul investiției cu 40% și au fost evitate pierderile tehnologice cauzate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Orice întrebare legată de studiile tehnice de soluție o puteți lăsa mai jos într-un comentariu sau ne puteți contacta pe adresa de e-mail office@senys.ro.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Alătură-te conversației

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți-ne și pe Facebook: