studii-tehnice-solutii-eficienta-energetica

Eficienta este raportul intre cost si rezultat. Acest principiu economic comun se aplica si in domeniul energiei.

Daca se poate obtine acelasi rezultat sau chiar unul mai bun la aceleasi costuri, eficienta va creste. In Romania, cultura eficientei energetice este inca la inceput de drum comparativ cu restul Europei.

Romania este semnatara Tratatului de la Kyoto care prevede reducerea emisiilor poluante si a excesului de dioxid de carbon (CO2), vor trebui intensificate masurile de eficientizare energetica la nivelul țarii.

Reglementarile din domeniu privind emisiile care afecteaza climatul nu sunt doar niste cerinte pentru industrie, ci chiar oportunitati pentru clienti de a-si optimiza costurile.

Incepem sa observam importanta eficientei energetice

Energia este din ce in ce mai scumpa, ea ajungand in ianuarie 2017 sa fie, in medie, cu peste 150 lei mai scumpa decat in aceeasi perioada din ultimii 3 ani si cea mai mare valoare din ultimii 10 ani.

evolutie-pret-energie-electrica-romania
Evolutia pretului energiei electrice in Romania in ultimii 10 ani

Conform legii 121/2014 si completarilor din legea 161/2016, clientii care consuma peste 1000 TEP anual sunt obligati ca o data la 4 ani sa efectueze un audit energetic industrial.

De ce s-a impus aceasta lege? In ideea ca beneficiarul auditului energetic industrial va constientiza cati bani pot fi economisiti si sa implementeze solutiile de eficientizare propuse in auditul realizat.

Daca solutia este oferita in urma unui audit energetic industrial, de ce ar mai fi nevoie de un studiu de solutie?

De obicei, in cadrul auditului energetic industrial sunt luate in considerare doar costurile cu echipamentele, care sunt estimate de fiecare auditor in parte si nu includ costurile aditionale implicate.

In schimb, studiul tehnic de solutie ofera toate detaliile tehnico-economice necesare implementarii solutiei:

  • Dimensionarea echipamentelor in functie de necesitati
  • Tipul si pozitionarea echipamentului in teren in functie de reglementarile in vigoare
  • Costurile reale ale echipamentelor, bazate pe cotatiile oferite de principalii furnizori de echipamente
  • Costurile aditionale necesare implementarii proiectului (echipamente, proiectare, manopera, cabluri etc.)
  • Durata de recuperare a investitiei
  • Economiile reale realizate

Consum mai putin de 1000 TEP si nu sunt obligat de lege sa fac nimic, de ce sa platesc acesti bani?

Sunteti multumit de valoarea facturilor de energie sau credeti ca puteti sa reduceti consumul?

Intr-adevar, legea 121/2014 este adresata marilor consumatori de energie pentru ca impactul asupra mediului este mai mare.

Acest lucru nu inseamna insa ca restul consumatorilor sunt eficienti din punct de vedere energetic.

Intotdeauna este loc de o imbunatatire a eficientei energetice. Acesta este rolul specialistului in domeniul energetic.

El stabileste exact unde se poate interveni pentru imbunatatiri, care va fi costul, in cat timp vor fi recuperati banii si daca merita investitia.

Necesitatea unui studiu tehnic de solutie

La inceputul articolului, am prezentat studiul tehnic de solutie ca fiind legat de auditul energetic industrial din motivul ca pot fi realizate in acelasi timp pentru a reduce costurile.

Insa, acest lucru nu este si obligatoriu. Studiul tehnic de solutie este necesar oricarei investitii majore in domeniul energetic.

De exemplu, doriti sa investiti intr-un sistem de monitorizare a consumurilor energetice pentru o evidenta amanuntita asupra repartitiei consumului in intreprinderea dumneavoastra.

Cum procedati? Va montati contoare pe echipamente? Pe care echipamente? Ce fel de contoare? Cat va costa?

Intrebarile sunt nenumarate si toate pot primi un raspuns prin realizarea unui studiu tehnic de solutie care are la baza masuratori preluate din teren.

Studiul tehnice de solutie ofera minim doua solutii care includ toate detaliile tehnico-economice si recomandarile specialistilor.

Studiu de caz

Un mare consumator de energie din industrie a dorit sa isi asigure continuitatea in alimentarea cu energiestudiu-tehnic-solutie-eficienta-energetica electrica pentru a-si mentine un nivel ridicat in calitatea productiei.

Avand un consum orar foarte mare, costurile necesare asigurarii rezervei pentru tot conturul fabricii se ridicau la o suma foarte mare.

Astfel, au apelat la specialistii Quartz Matrix pentru un studiu de solutie.

In urma masuratorilor si analizei efectuate la client, au realizat un studiu tehnic de solutie in care s-a stabilit:

  • puterea minima tehnologica necesara pentru asigurarea continuitatii procesului
  • si evitarea pierderii sarjelor in lucru

Timpul maxim de intrerupere in alimentarea cu energie electrica acceptat fara a influenta calitatea produsului final era de pana la 5 minute.

Astfel, s-a recomandat ca solutie instalarea unui grup electrogen cu pornire automata care sa asigure alimentarea consumatorilor vitali.

In acest mod, realizarea studiului tehnic de solutie a redus costul investitiei cu 40% si au fost evitate pierderile tehnologice cauzate de intreruperi in alimentarea cu energie electrica.

Orice intrebare legata de studiile tehnice de solutie o puteti lasa mai jos intr-un comentariu sau ne puteti contacta pe adresa de e-mail [email protected].