Quartz Matrix
Senys
Home|Despre noi|Noutati|Blog|Legislatie|Competente|Parteneri|Afilieri|Referinte|Service clienti|Contact
Comunicatii industriale si telemetrie

In conditiile digitizarii avansate a proceselor si utilajelor industriale devine din ce in ce mai important integrarea datelor prin intermediul retelelor locale. Sistemele de comunicatii industriale se deosebesc de cele destinate birourilor prin conditiile speciale mecano-climatice si electromagnetice in care trebuie sa functioneze. Sistemele industriale trebuie sa asigure o functionare sigura, cu rata redusa de erori, in conditiile unor game de temperaturi extinse, vibratii, praf si particule, umiditate crescuta, bruiaj si perturbatii electromagnetice intense.

Este importanta constructia speciala a echipamentelor , alegerea corecta a tehnologiilor de lucru (Cu/Fibra Optica/Wireless) si instalarea corecta in teren. Quartz Matrix realizeaza portofoliul complet al activitatilor de evaluare tehnologica, analiza locatie, proiectare sistem de comunicatie, instalare si masurare performanta, mentenanta si upgrade pentru sistemele de comunicatii Industriale. Obiectivul este de a realiza un sistem fiabil, modular, flexibil, adaptat cerintelor functionale actuale si deschis imbunatatirilor, in conditiile unor costuri reduse. Fiabilitatea si rezistenta la perturbatii sunt obiective principale ale sistemelor de comunicatii industriale proiectate si instalate de Quartz Matrix.

Tehnologii utilizate

In etapa de evaluare specialistii Quartz Matrix analizeaza care sunt tehnologiile cele mai potrivite pentru aplicatia clientului si cerintele locatiei si propun mixul optim de tehnologii. Sunt analizate cerintele de separare galvanica si ecranare pentru asigurarea securitatii si imunitatii la perturbatii.

RS 485
Retelele pe fir de acest tip sunt caracterizate prin fiabilitate si rezistenta la pertutbatii. Sunt utilizate, pentru cuplarea la server, convertoare de magistrala cu separare galvanica: USB-RS485 (produs de Quartz Matrix) sau Ethernet – RS485. Proiectarea corecta a retelei si ecranarea corecta a cablurilor permite o fonctionare foarte sigura in mediile cele mai ostile.

Ethernet
Reprezinta standardul pentru retelele de tip office se poate utiliza si in zona industriala dar cu sisteme protejate corespunzator si o instalare speciala a cablurilor. Quartz Matrix utilizeaza retele Ethernet pentru mediul industrial si adaptoare Ethernet-RS485 pentru conectarea la dispozitivele de camp. Pentru modulele convertoare alimentarea se poate face local sau prin cablu (Power over Ethernet PoE).

Wi-Fi
Retelele wireless pentru zona industriala necesita o analiza atenta alocatiei, mai ales in cazul prezentei corpurilor metalice masive. Punctele de acces si antenele trebuie corect alese si instalate pentru asigurarea unei legaturi fiabile. Quartz Matrix utilizeaza puncte de acces (AP), antene si unitati de camp (Wi-Fi –RS485) in constructie intarita cu sisteme multiantena (diversitate spatiala si in frecventa pentru a asigura redundanta functionala).

ZigBee
Sunt retelele wireless cele mai adaptate functional utilizarii in mediul industrial. Numarul dispozitivelor conectabile pe o retea este de peste 64.000, topologia retelei fiind de tip plasa cu flexibilitate deosebita de organizarea a nodurilor. Posibilitatea retranslarii dinamice a datelor de catre noduri intermediare permite o acoperire superioara si o rezistenta la perturbatii si schimbari ale locatiei. Tehnologia de lucru cu salt de frecventa asigura o rezistenta foarte buna la bruiaj si perturbatii si capacitatea de critare a canalului de date permite asigurarea confidentialitatii informatiilor. Quartz Matrix utilizeaza module Zigbee cu conectare RS232, de mare putere, ce permit construirea de retele wireless fiabile. Utilizarea principala la telecitirea dateloir de contorizare sau stare utilaje.

Link Radio
Acest tip de legatura, punct la punct sau multipunct, se utilizeaza pentru conectarea unui numar mic de puncte situate la distante relativ mari fata de punctul central. Quartz Matrix utilizeaza modemuri radio, care lucreaza in benzile libere sau cele licentiate si care asigura legaturi sigure pana la 5 Km. Acolo unde este posibil acest tip de legatura este inlocuit de conexiuni GPRS.

GPRS
Tehnologia permite realizarea legaturilor de date wireless prin intermediul retelelor mobile. Conexiunile pot fi neprotejate sau in retele private virtuale (VPN). Quartz Matrix utilizeaza modemuri si routere GPRS pentru uz industrial si a dezvoltat solutii specifice bazate pe modem GPRS inteligent ce poate rula aplicatii locale (citire si afisare locala date contorizare sau stare utilaj, trimiteri alarme la conditii parametrizabile).

Quartz Matrix dezvolta in permanenta, prin departamentul propriu de Cercetare Dezvoltare sau prin parteneriate cu producatori de echipamente de comunicatii digitale, noi solutii si tehnologii pentru comunicatii industriale, orientate pe fiabilitate, cost redus, siguranta si integritate date.

Exemple utilizare

- Retea combinata Ethernet, Wireless si RS485 pentru telecitire contoare energie electrica, gaz natural si utilitati

Dispozitive specifice: Routere GPRS; Wi-Fi industrial, Adaptor USB-RS485, Adaptor Ethernet RS485

 - Retea mobila de monitorizare si telecomanda grupuri electro-generatoare


Dispozitive specifice: Modem GPRS inteligent cu capabilitate de citire stare echipament si trimitere automata SMS, Scriere stare in server ftp

- Retea combinata Ethernet, RS485, Wi-Fi pentru monitorizare stare utilaje


Dispozitive specifice: USB-RS485 izolat galvanic, Ethernet RS485, WiFi RS485

- Retea Zigbee pentru telecitire contoare energie electrica


Dispozitive specifice: modemuri ZigBee personalizate, convertoare RS232/RS485 cu izolare galvanica.

- Retea combinata Ethernet, GPRS pentru monitorizare mentenanta Mente+

 


Dispozitive specifice: Modem GPRS cu server TCP serial; Echipament telemetrie cu Ethernet, RS485, GPRS, RS232, intrari/iesiri digitale si analogice.

Avantaje QM:
Descopera AICI versiunile DEMO ale solutiilor dezvoltate pentru eficientizarea consumurilor energetice!

Quartz Matrix - Divizia IT&C     Divizia IT&C
Quartz Matrix - Divizia de solutii industriale     Eficienta energetica
Quartz Matrix - Divizia de solutii securitate & comunicatii     Fire & Security
Contacteaza consultantul tau
Sus